dinsdag 22 januari 2019

Dynamisch modeltekenen wordt snel populair

Dynamisch modeltekenen wordt snel populair


Wat is dynamisch modeltekenen?

Dynamisch modeltekenen is modeltekenen met een zeer actieve vorm van poseren. Hierbij worden standen ingenomen door het model van 10 seconden tot maximaal 1 minuut. Het gaat daarbij meestal om standen die een bepaalde actieve handeling uitbeelden. Je kunt daarbij denken aan standen die ontleend zijn aan de sport, dans, ballet, beroepen etc.

Het is voor ervaren modellen bedoeld

Het gaat bij dynamisch modeltekenen dus zeer zeker niet om een model zittend op een stoel met de handen op de knietjes. Zoals misschien bekend de klassieke houding van een beginnend en passief model waar je ze direct aan herkent.


Het is alleen voor modeltekenaars

Dynamisch modeltekenen is door de hoge snelheid alleen geschikt voor tekenaars naar model. Schilderen duurt gewoon te lang. De standen die het model aanneemt wisselen elkaar constant af. Er is geen pauze tussen de standen. Het model glijdt  van de ene pose in de andere.

Een korte pauze is af en toe noodzakelijk

Alleen heeft het model natuurlijk steeds een paar seconden nodig om een andere stand aan te nemen. Meestal wordt er een serie van een stuk of 25 poses in een kwartiertje gedaan. Dan wordt er even gepauzeerd om iedereen , model én tekenaars, weer even op adem te laten komen. Want dan merk je pas hoe inspannend tekenen naar model in de praktijk kan zijn.

Van een sceptische naar een enthousiaste houding

Veel tekenaars staan heel sceptisch tegenover deze vorm van razendsnel tekenen. Dat kan nooit tot goed gelijkende tekeningen leiden, nietwaar? Dat klopt natuurlijk. Dat kan helemaal niet maar dat is ook niet de bedoeling. Deze manier van tekenen is bedoeld om snel verhoudingen te leren zien. Om snel te zien waar het zwaartepunt bij het model ligt. Waar het model steun en evenwicht vindt. Meer moet u niet verwachten maar het zijn wel vaardigheden die u bij het nauwkeuriger modeltekenen enorm kunnen helpen. Na afloopt is men unaniem enthousiast.

Meer informatie over dynamisch modeltekenen is [hier] te vinden.