dinsdag 22 januari 2019

Hulpmiddel voor het schatten van verhoudingen

Hulpmiddel voor het schatten van verhoudingen


Schatten van verhoudingen is lastig

Één van de eerste zaken waar je als modeltekenaar mee wordt geconfronteerd is het schatten van de verhoudingen en proporties van het model. Sommigen gebruiken daar een potlood of een stukje houtskool voor als hulpmiddel om verhoudingen te schatten en anderen zien meer heil in een techniek als de bekende driehoeken techniek.
Het idee achter de driehoeken techniek is simpel. Zeker het eerste begin, want we beginnen namelijk met niets te doen. Nou ja, niet helemaal met niets. We gebruiken een korte periode, bijvoorbeeld een halve of een hele minuut, om het model indringend te bestuderen.




Deel het model in in driehoeken

Daarbij gaan we het model in gedachten indelen in driehoeken. Gebruik er desnoods een liniaal bij die we langs de denkbeeldige lijnen van het model leggen. De zeer nauwkeurig werkende mensen onder ons kunnen zelfs gebruik maken van een instelbare tekenhaak om hoeken over te nemen.

Even wat simpel knutselwerk

Die is eventueel gemakkelijk te knutselen van twee latjes met een boutje met een vleugelmoer. Zie tekening. Of twee reepjes karton met een splitpen. Houd het met één hand op het draaipunt vast en zorg dat één been goed horizontaal of verticaal loopt. En neem dan de gevonden hoek over op het doek of papier.






Begin met de grootste driehoek

Zie op de beide bijgevoegde foto’s wat daar precies de bedoeling van is. De driehoeken die we waarnemen zetten we met een dun lijntje, bijvoorbeeld met houtskool op ons doek of papier. Bij voorkeur beginnen met de grootste omdat we anders het risico lopen dat de hoek, en dus het model, bij nader inzien niet echt lekker op het doek past.

In feite zetten we hiermee de basis van onze totale compositie al neer. Deze driehoek is dus van heel groot belang voor het eindresultaat en het gemak waarmee we dat eindresultaat vorm zullen gaan geven.