dinsdag 22 januari 2019

Het portret moet wel vanaf de eerste dag goed lijken!

Het portret moet wel vanaf de eerste dag goed lijken!


Veel mensen die aan modeltekenen beginnen lopen al snel tegen een grote frustratie aan, namelijk dat de tekening van het model totaal nog niet lijkt. De verhoudingen kloppen niet, de gezichtsuitdrukking klopt niet. Kortom, het lijkt eigenlijk nergens naar. Als dan de omgeving even bemoedigend komt toespreken dat men er toch wel trekken in herkent dan wordt de frustratie alleen maar erger. Het is goed bedoeld maar iedereen weet dat het niet waar is.

Kortom, de verwachtingen moeten worden bijgesteld. Een probleem is dat men de neiging heeft om zich direct met andere portret- en modeltekenaars te gaan identificeren. En zeker als je je aansluit bij een bestaande modeltekenclub dan is de kans groot dat die andere portret- en modeltekenaars al een jaar of tien bezig zijn. Geen wonder dus dat die het meer onder de knie hebben. Daarnaast is er meestal geen sprake van echte beginnersopleidingen maar worden nieuwelingen direct in het diepe gegooid.

Hebt u ooit leren zwemmen? Met een plankje en kurken om het lijf gebonden? Na een paar maanden oefenen mocht het plankje weg. Weer wat later een paar kurken. En geleidelijk aan leerde u zwemmen.

Hebt u ooit auto leren rijden. Had u toen bij de tiende les ook niet het gevoel dat het u nooit en te nimmer  zou lukken om dat onder de knie te krijgen? En een paar maanden later haalde u uw rijbewijs. Maar stel nu eens dat u na één les in uw nieuwe Lamborghini gestapt was en weggereden. Hoe ver zou u gekomen zijn? 50 meter? 100 meter? Veel verder niet waarschijnlijk.

Alles moet geleerd worden. En wel vanaf de basis. Doen we dat niet en denken we het na een paar lessen wel te kunnen dan zal alles op een teleurstelling eindigen. Ook portret- en modeltekenen.

Begin vooral bij het begin. Leer verhoudingen. Leer te zien hoe een stand in elkaar zit. Waar steunt het model? En waar beslist niet? Zie je alles in het juiste perspectief? Of zijn er verkortingen? Het zijn allemaal dingen die je moet leren zien. En waar je dat leert? Alleen in de praktijk. Door het te doen. Door het heel vaak te doen.

En dan, op een gegeven moment, hebt u iemand getekend waarvan u zelf(!) denkt: "Hé, dat begint ergens op te lijken". Maar dat is niet morgen. Ook niet volgende week of volgende maand. Misschien volgend jaar. Maar dan bent u wel een natuurtalent.