maandag 21 januari 2019

Ballen en lijnen geven de juiste verhoudingen

Ballen en lijnen geven u de juiste verhoudingen


Wat is de "ballen en lijnen" techniek

Een techniek die zich goed leent voor het grof weergeven van houdingen is de "ballen en lijnen" techniek. Hierbij wordt een model afgebeeld in -de naam zegt het al- ballen en lijnen. De ballen vinden we op de plekken waar normaal gesproken de gewrichten zitten. De lijnen zijn de botten die de gewrichten onderling verbinden, inclusief de ruggegraat.

Hoe werkt dit in de praktijk

Laten we aan de hand van onderstaand kunstmodel eens kijken hoe we tot een "ballen en lijnen" model zouden moeten komen. We beginnen met een foto van het model zoals we haar zouden zien in bij onze modeltekenclub.


De volgende stap is op alle gewrichten de ballen te tekenen. In de praktijk schatten we uitaard de plaatsen waar deze zitten en de verhoudingen. Daarbij is het meestal handig vanuit de steunpunten te beginnen, in dit geval bij de voeten.

 


Als we alle draaipunten (gewrichten) hebben dan verbinden we die met de lijnen.



 Uiteindelijk houden we dan iets over als onderstaande tekening.

 


Hoe oefent u dit?

Heel eenvoudig. Zit u in de trein tegenover iemand? Zit u lui in de bank 's avonds tegenover uw partner? Zit u in uw favoriete uitgaansgelegenheid? Maak dan in gedachten schetsen waar u de draaipunten ziet en waar u dus ballen zou gaan tekenen. Hebt u er even de kans voor, maak dan daadwerkelijk een dergelijke schets. U zult zien dat uw kennis van verhoudingen van het menselijk lichaam in korte tijd met sprongen vooruit zal gaan.

Ja maar het lijkt toch helemaal niet?

Nee. Het lijkt zelfs in de verste verte niet. Maar zover zijn we ook nog lang niet. Eerst de verhoudingen leren zien en schatten. Het tekenen van goed lijkende modelposes en portretten dan komt straks vanzelf aan de beurt. En dan zult u heel blij zijn dat u zich een techniek als deze hebt eigen gemaakt.