maandag 21 januari 2019

Driehoeksindeling

Driehoeksindeling

Een model schetsen kan knap lastig zijn

Vooral voor beginnende tekenaar is het schetsen van een model een lastige opgave. Bij veel zaken met harde contouren is het niet zo moeilijk om even een paar harde lijnen te tekenen die later als contourlijn worden getekend. Maar een model heeft nu eenmaal van nature geen harde lijnen of contouren, dus daar is niet op terug te vallen.

Vlakken vullen kan een oplossing zijn

Veel tekenaars lossen dit op door dan niet zozeer lijnen te tekenen maar vlakken te gaan vullen. Deze vlakken in verschillende grijstinten zorgen dan samen voor de vorm van het model.

Verhoudingen van een model bepalen

De verhoudingen is een ander verhaal. Natuurlijk bestaan er de bekende klassieke constructies waarbij gesteld wordt dat het hoofd 6 tot 7 keer uit het lichaam kan, maar dat werkt alleen bij een rechtopstaand model. Bij een model dat wat meer in elkaar zit werkt dit al niet meer. Daarom wordt veel teruggegrepen op wat wel de driehoekmethode wordt genoemd.





Driehoeksvormen kunnen helpen

Als we een model goed bekijken dan zijn er overal driehoeksvormen terug te vinden die zich relatief gemakkelijk op het tekenpapier of schilderdoek over laten brengen. Ook de onderlinge grootte van deze driehoeken laat zich goed schatten. Zie de afbeelding voor wat de bedoeling is.

Wees niet bang om iets weg te gooien

Schetsen is een kwestie van kijken, doen en meestal daarna weggooien. Wees niet bang om dat te doen. U leert modeltekenen of modelschetsen alleen maar door het niet alleen heel vaak te doen maar ook door heel kritisch te zijn op uw eigen werk.