maandag 21 januari 2019

Anatomie

Anatomie


Wat is anatomie

Anatomie is de leer van de lichaamsbouw. Lichaamsverhoudingen en -bouw zijn voor mannen en vrouwen flink verschillend.  Vrouwenlichamen zijn voller en ronder. De lichamen van mannen zijn hoekiger en gespierder.

Het vak anatomie is aan het verdwijnen

Vroeger was anatomie op bijvoorbeeld een kunstacademie een belangrijk vak omdat men dat als belang rijk zag om een lichaam op de juiste wijze weer te geven. Men begon met het tekenen van alle delen van het skelet, gevolgd door de spieren om precies te weten wat elke ronding of bolling van het lichaam te betekenen had. Tegenwoordig wordt daar flink vanaf geweken en is het vastleggen "wat je ziet" meer van belang geworden. Anatomie als vaak heeft daarmee flink aan belang ingeboet.

Met kennis van anatomie is alles te duiden

Toch zijn er nog tekenaars en schilders die er het belang van inzien om elke ronding in het menselijk lichaam te kunnen duiden. Is het een spier of een uitstekend deel van het skelet? Spieren zijn zachter en moeten als zodanig weergegeven worden. De botten waar het skelet uit bestaat zijn hard. En moet dus als "hard" worden aangegeven.

Anatomie is niet alleen voor de binnenkant

Een goed gevoel voor anatomie helpt ook bij het inschatten van hoeken, maten en andere gegevens die we nodig hebben om de juiste proporties te krijgen.

Kortom, een goed boek over anatomie is voor elke modellentekenaar of schilder aan te raden.